Gerard LomanBlog door Gerard Loman, directeur van OBS Bijvanck, Blaricum

Veerkracht: Ik ben goed genoeg!

Jarenlang worstelde ik met mijn perfectionisme, met het hebben en houden van controle, vooral in onzekere situaties, en het “pleasen” van anderen. Als iedereen maar tevreden is en blijft. “ Ben ik wel goed genoeg?” was een vraag die regelmatig door mijn hoofd spookte. Ik piekerde veel en sliep slecht.

Begin dit schooljaar heb ik, in een aantal sessies, de training Veerkracht voor de Leerkracht gevolgd.

Tijdens deze sessies werd ik mij ervan bewust wat stress is en wat mijn stressbronnen zijn. Hoe ik reageer op stress en welk effect stress heeft op mijn lichaam en geest. En welke invloed dat heeft op mijn dagelijkse handelen, zowel tijdens het werk als in privé-situaties.

Ik kreeg door dat mijn emotionele reacties op situaties mij stress gaven. Mijn stress kwam voornamelijk voort uit angst en zorgen maken. Angst voor wat er allemaal mis zou kunnen gaan in de nabije en verre toekomst. Angst er op aangekeken te worden als er iets mis zou gaan. Angst voor afwijzing door anderen als situaties anders zouden lopen dan zou moeten.

Als ’s morgens vroeg die telefoon maar niet zou gaan en een collega zich ziek zou melden. Hoe moet ik dat dan oplossen? Wat gaan ouders daar van vinden?

Angst voor de opbrengsten. Halen we de inspectie-eisen wel? Kan die collega van de bovenbouw haar groep wel aan? Hoor ik onrust in die groep? Vandaag of morgen komen ouders klagen. En dan?

Ik kreeg tijdens het programma tools om aan mijn stress te werken. Ik oefende veel met ademhalingstechnieken waarmee ik coherentie in mijn hartritme verkreeg. Hierbij lag de focus op mijn hartstreek terwijl ik steeds 5 seconden in en 5 seconden uitademde. Deze techniek werd ondersteund door speciale software. Het hartritme werd via een oorsensor gemeten en zichtbaar gemaakt op een laptop. Ik voelde mij tijdens deze oefeningen rustig worden en in balans raken.

Tegenwoordig gebruik ik deze eenvoudige technieken dagelijks. Soms om gewoon lekker te ontspannen, maar ook voorafgaand aan een moeilijk gesprek of juist erna om weer de balans te vinden. Het helpt mij om te relativeren, meer geduld op te brengen en vooral vertrouwen te hebben in mezelf.

Ik ervaar minder angst en heb minder zorgen voor de toekomst, ik ben optimistischer en geniet meer van leuke momenten. Ik kan weer uitkijken naar een etentje met mijn gezin, een avondje tennissen of een moment met vrienden. Het lukt me nu beter om het piekeren te stoppen. Ik slaap beter. Hierdoor ervaar ik meer balans in werk en privé.

De training heeft voor mij positief gewerkt. Ik zal niet zeggen dat ik stressvrij ben of dat ik er in de toekomst geen last meer van zal hebben, maar ik heb handvatten gekregen om op een eenvoudige, overal toepasbare manier met stress om te gaan.

Eén daarvan is leven naar het motto: “ Ik ben goed genoeg”

Gerard Loman, directeur van OBS Bijvanck, Blaricum

(Gedeelte uit presentatie tijdens praktijksessie op de AVS beurs, 18 maart 2016, 12.30 uur)