im unterricht SchulklasseVeerkracht voor de Leerkracht is speciaal ontwikkeld voor het primair en voortgezet onderwijs.

Deze training leert deelnemers tijdig stress te herkennen en eenvoudige en effectieve stressmanagement-technieken toe te passen.

Het programma richt zich op bewustwording van (persoonlijke) stress en de gevolgen daarvan voor de mentale en fysieke gezondheid. Deelnemers leren technieken om het autonoom zenuwstelsel te reguleren. Deze technieken zijn eenvoudig te leren, kosten weinig tijd, zijn effectief en gebruiken moderne technologie ter ondersteuning.

Het programma geeft daarmee krachtige instrumenten om stress te pareren. Daarnaast draagt het bij aan een prettig leerklimaat waarin verbinding, veiligheid, rust, plezier en een goed contact met leerlingen centraal staan.

Moderne biofeedback apparatuur

Een belangrijk element in de effectiviteit van het programma is het geavanceerde interactieve leersysteem en de hartritme monitor van HeartMath. Hiermee wordt ’real time’ inzicht gegeven in het functioneren van het zenuwstelsel waardoor het leereffect wordt versneld.

Wetenschappelijk onderzoek

Het programma is gebaseerd op jarenlang wetenschappelijk onderzoek van het Heart-Math instituut (Boulder, Californië), in samenwerking met neurologen en cardiologen van verschillende universiteiten. Uit deze studies is een methodiek voor zelfsturing samengesteld waarmee mensen hun gezondheid, hun welbevinden en hun prestatievermogen sterk kunnen verbeteren.

De training veerkracht voor de leerkracht is gebaseerd op actuele wetenschappelijke inzichten op het gebied van stress, vitaliteit en duurzame inzetbaarheid vanuit de volgende vier gebieden:

  • Mindfulness (inzicht- en aandachtstraining)
  • Emotionele Intelligentie (onderkennen en reguleren van emoties)
  • Biofeedback (inzicht in spanning en ontspanning van het lichaam)
  • Neuropsychologie (werking van de hersenen en neuroplasticiteit)

De stressmanagement techniek van HeartMath wordt succesvol door veel organisaties toegepast, w.o. Nederlandse Politie, ING, NOC*NSF, FNV Bondgenoten, NS, Deloitte, Microsoft, Danone, Belastingdienst, Shell, Unilever en Rabobank.