Op 15 april 2016 vond het congres Positieve Psychologie over het thema Veerkracht plaats, georganiseerd door Universiteit Twente, Trimbos-instituut en het Nederlands Instituut voor Psychologen. Meer dan 500 deelnemers uit onderwijs, coaching en gezondheidszorg bogen zich over de centrale vraag: Hoe kunnen we de veerkracht van kinderen en volwassenen, al dan niet met psychische klachten, versterken?

Het versterken van onze mentale veerkracht is misschien wel een van de belangrijkste uitdagingen van deze tijd. Zo wordt het aantal mensen in Nederland met chronische stress of burn-outklachten geschat op een miljoen. Vele miljoenen mensen hebben daarnaast last van angst- en depressieve klachten en er is steeds meer bewijs dat angst en depressie stressgerelateerde stoornissen zijn. Op het congres werden vanuit wetenschap en praktijk verschillende succesvolle interventies en methoden gepresenteerd.

Grote belangstelling voor de HeartMath methode om veerkracht te versterken

Prof. dr. Ernst Bohlmeijer

Prof. dr. Ernst Bohlmeijer
dagvoorzitter

HeartMath Benelux was met een stand aanwezig op het congres, waarbij ook het onderwijsprogramma Veerkracht voor de Leerkracht werd gepromoot. In zijn voorwoord besteedde dagvoorzitter prof. dr. Ernst Bohlmeijer, hoogleraar Mental Health Promotion aan de Universiteit van Twente, enthousiast aandacht aan de HeartMath technieken en presenteerde o.m. een screenshot van een Emwave Pro sessie. Mede hierdoor was de belangstelling onder de deelnemers om kennis te maken met HRV groot. De drie aanwezige laptops waren voortdurend bezet en  veel bezoekers gaven aan geïnteresseerd te zijn in toepassing van de technieken in hun coach en trainingspraktijk.